A Mirades ens estem fent preguntes. Pot la cultura ser una eina per fer de Vilassar de Mar un poble millor? Existeix una cultura universal? Existeix una cultura clàssica? Es poden establir ponts entre cultures?

La paraula cultura es fa servir amb dos significats diferents. Per una banda, fa referència al conreu de les activitats de l'intel·lecte humà com les arts i les ciències. Per l’altra al conjunt de cosmovisions, ideologies o fins i tot idiosincràsies de grups minoritaris o d'indrets llunyans que s’arriben a mal anomenar exòtics. La cultura és Beethoven, Bach, Cervantes i Verdaguer i després hi ha la cultura àrab, la cultura jueva, asiàtica, llatina, gitana, etc.

Potser els dos termes, encara que els fem servir com a coses diferents haurien de voler dir el mateix. Potser l’error és simplement posar la cultura catalana, europea, occidental sempre al centre. Potser el que sovint entenem a cultura en majúscules, cultura clàssica, o cultura universal, és només la nostra cultura.

Les cultures es troben en molts contextos, comparteixen, s’usurpen, s’apropien, xoquen…, a Vilassar de moment estan simplement juntes. Però la història ens explica que les coses poden no sempre ser així. Una actitud passiva no sembla una resposta raonable. No sembla que hagi ajudat mai a res. Per tal de formar un conjunt, un mosaic, creiem que són necessaris, el diàleg, el coneixement mutu, i la proximitat real.

Mirades no és una revista acadèmica amb voluntat de qüestionar sistemàticament els fonaments ideològics del nostre món. El que volem és aportar el nostre granet de sorra obrint els ulls a les mirades del mosaic de cultures que és Vilassar.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.