L’Ateneu vilassanès

És l’Ateneu el lloc adequat per al futur auditori de Vilassar de mar?

Foto. Edu Omedes

NO

Crec que VdM necessita una sala de teatre-auditori amb una cabuda que podria oscil·lar entre les 400-500 butaques, destinades a la representació de tota mena d’espectacles escènics, en qualsevol de les disciplines (teatre, òpera, música, dansa i circ) i en diversos formats, preparada tècnicament per acollir muntatges professionals i per desenvolupar produccions pròpies.

Evidentment, necessitaria una dotació tècnica que garantís la realització d’espectacles senzills fins als més complexos. Penso en un escenari amb tarimes multifuncionals que permeti la modificació de l’espai, en aprofitar el sota-escenari per equipaments escènics, trampes o sistemes d’accés directe, en camerinos i vestidors, en una sala d’assaig i una zona de descans. Amb sortides d’emergència a la zona de l’escenari i a la zona de platea. Amb una cabina de control tècnic fixa amb equipament per a la realització d’enregistraments dels espectacles…

També seria important que hi hagués un magatzem per a equips tècnics, elements escenogràfics i altres, un espai que podria ser usat com a taller de confecció de materials escenogràfics, per al manteniment…

Caldria una entrada i uns accessos amb moll per a càrrega i descàrrega de materials tècnics i escènics de grans dimensions. A més d’instal·lacions adequades per a taquilles i despatxos interns de control i gestió, un vestíbul ample amb zones de descans, equipat per a la instal·lació d’exposicions i material gràfic i amb un servei de bar complet i estable.  

En resum, un lloc de trobada per tota la ciutadania.

Crec que tot això és impossible fer-ho a l’Ateneu, ja que fent un escenari com cal perdrà capacitat de butaques,  l’amplada de l’edifici no és adequada, la sortida d’emergència dona a un passatge molt estret, i perquè els transportistes no tenen espai adequat pels muntatges.

Sep Labarta

ex-regidor de Cultura de Vilassar de Mar

La societat Ateneu Vilassanès, l’abril de 2019, va vendre la Planta Baixa del seu immoble a l’Ajuntament de Vilassar de Mar a un preu testimonial, amb la finalitat i el compromís que aquest espai s’utilitzi com a centre cultural de múltiples usos per a la nostra població.

La superfície d’aquest equipament permet una folgada remodelació dels espais. I amb una planificació arquitectònica imaginativa esdevindrà un centre cultural modern, ampli i plurivalent.  Municipis veïns com Vilassar de Dalt, Premià de Mar o Argentona, gelosos del seu patrimoni històric, ho han acomplert exitosament en entitats similars. 

Es troba al mateix lloc on es va fundar l’any 1883 l’Ateneu Vilassanès de la Classe Obrera, entitat amb 139 anys de vida cultural al nostre poble, que ha estat precursora de múltiples iniciatives com cine, teatre, escola, esports, música, esbarjo, ràdio, TV  Vilassar  i  un llarg etcètera d’activitats. I que està registrada amb el número 58 com a associació a la Generalitat de Catalunya. Aquesta ubicació al bell mig del nucli antic del nostre poble permet arribar-hi fàcilment a peu i en bicicleta; també és a prop del pàrquing municipal.

El nom d’Ateneu com a espai cultural li confereix un tret especial per les característiques històriques i fundacionals d’aquests tipus d’entitats. Val a dir que institucions governamentals com la Generalitat i la Diputació aposten per donar suport a la seva continuïtat.

Sigui com sigui, el més rellevant és que el centre cultural de Vilassar de Mar ha de representar l’esperit i els valors d’un Ateneu, és a dir, un espai obert a tothom: de trobada, integració, gaudi, creació i foment del pensament crític. 

Alfred Arona Garcia

Membre de la Junta de l’Ateneu Vilassanès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *