Projecte científico experimental a l’Escola Pérez Sala

L’escola Pérez Sala és una escola pública de doble línia situada a Vilassar de Mar amb més de 40 anys d’història. Disposa d’un laboratori espaiós i ben equipat. 

Des de fa molts anys l’escola dona molt valor i pes a l’experimentació com a eina d’aprenentatge i es treballa l’àrea de medi natural des d’aquesta perspectiva.

A l’escola es dona molta importància a l’aprenentatge a través del mètode científic. És per això que el projecte d’experimentació sorgeix de la voluntat d’enriquir d’una manera pràctica i experimental els conceptes que ens permeten entendre el món. D’aquesta manera s’afavoreix l’assoliment de les competències bàsiques .

S’intenta sempre que les diferents experimentacions que es duen a terme puguin sorgir de l’entorn més proper de manera que s’estableixin connexions per tal d’entendre i poder explicar què passa al nostre voltant.

Ens organitzem així: l’alumnat de 3r a 6è, realitza una sessió setmanal d’experimentació al laboratori o en algun altre entorn de l’escola. Els d’EI i de CI fan tot aquest treball d’experimentació a les seves aules i a l’hort amb els seus tutors/res, tot i que en algunes ocasions també van al laboratori.

Aquest projecte engloba:

  • Les sessions d’experimentació al laboratori i a les aules.
  • El treball a l’hort.
  • Accions del projecte “Escola verda” que sorgeixen de les reunions de delegats i delegades verdes.

Per poder treballar aquests tres aspectes ens organitzem en un àmbit, l’àmbit d’”escola verda i experimentació”, on hi ha mestres representants de tots els cicles de l’escola. En aquest àmbit es coordinen les diferents accions perquè els alumnes participin en tot moment de totes aquestes activitats.

El fet de ser “escola verda” des del setembre de 2013, junt amb la trajectòria de l’escola en referència a l’àrea de medi, ens va animar a redefinir el treball d’experimentació i crear aquest nou projecte centrant-nos més en el nostre entorn com a punt de partida per construir nous aprenentatges. 

El curs 13/14 neixen el bloc d’experimentació i el bloc d’escola verda per tal de poder donar difusió a totes les activitats que s’han anat realitzant al llarg d’aquest temps i així establir una forta connexió amb la nostra comunitat educativa.

https://agora.xtec.cat/escolaperezsala/categoria/especialitats/laboratori/

https://agora.xtec.cat/escolaperezsala/categoria/verd/

Fa uns quants anys l’escola ens vam plantejar fer una actuació sobre el territori i treballar un objectiu de desenvolupament sostenible que repercutís en el nostre entorn natural més proper, el mar, i vehicular tot aquest treball des del projecte “escola verda”. Concretament vam iniciar un treball sobre la contaminació per plàstics, i com afecta aquesta contaminació al litoral de la nostra població.

Per tal de treballar aquests objectius es van realitzar  un seguit d’activitats com l’exposició: Qui embruta el mar? i una sortida a la platja de ponent a recollir mostres de sorra (activitat realitzada en dos cursos consecutius al mateix punt i seguint la mateixa metodologia amb l’objectiu de poder contrastar dades).

També es va elaborar un gran mural per intentar conscienciar els i les alumnes i comunitat educativa que és molt important no embrutar la platja i el mar i es va realitzar una anàlisi de la sorra de la platja.

La mestra Amàlia Roig, coordinadora del treball del mètode científic a l’escola Pérez Sala ens parla d’aquest projecte:

Text, imatges i vídeo: escola Pérez Sala

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *