EL TEA EN LES DONES

El passat dissabte 28 de maig, dia internacional d’acció per la salut de les dones, va tenir lloc a la sala Roser Carrau de Vilassar de Mar la jornada sobre TEA (trastorn de l’espectre autista) en les dones.

Van presentar l’acte l’alcalde Damià del Clot i la regidora de benestar i família i seguidament l’equip de Somni Psicologia. Van iniciar la xerrada amb una extraordinària exposició sobre el TEA, feta des d’una perspectiva de gènere vers la salut de les dones i totes aquelles malalties que elles pateixen en silenci dins la societat, sobretot les malalties mentals / psiquiàtriques.

Tot plantejat d’una manera planera i assequible pels oients (un 95% dones). Es va abordar la malaltia des de la primera infantesa fins l’edat adulta: símptomes, característiques, vida social i familiar… remarcant com a clau la dificultat de diagnòstic del trastorn en les dones, fet que complica molt la vida a qui el pateix.

Després d’un torn de preguntes molt participatiu va tenir lloc una entrevista a dos joves, noia i noi, on va quedar palesa la diferència dels efectes del trastorn i la seva conciliació amb la vida diària, segons el gènere.

Un temps de pausa per gaudir d’un esmorzar excel·lent, i  per acabar la jornada, una taula rodona amb el testimoni de tres mares de fills i filles amb TEA, una d’elles que també pateix el trastorn. Amb la seva aportació van contextualitzar molt bé el que representa per les famílies conviure amb una persona afectada per TEA. Les seves paraules ens van emocionar i vam poder valorar la seva fortalesa. Van coincidir en la queixa vers el llarg camí cap al diagnòstic i la falta de recursos i suport per part de l’administració i la salut pública.

“Tenir un diagnòstic ajuda a conviure amb el trastorn”, “el TEA en les nenes és més complicat ja que costa més diagnosticar”.

Valorar la jornada com extraordinària tant per les famílies afectades com pels professionals del món de l’educació que hi érem per poder tenir més recursos davant d’un alumnat cada cop més afectat.  

Text i fotos: Natàlia Ribera i Rodergas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *