La Rierada 2022

La Rierada s’ha consolidat a Vilassar de Mar com aquest àmbit de la Festa Major més popular, orgullós, cridaner i reivindicatiu que omple de color i festa els dies de sant Joan al nostre poble. Va néixer l’any 2015 i aquest 2022 va, doncs, per la vuitena edició. 

Organitzat des de fora de l’administració  municipal, tot i que comptant amb el seu suport, va sorgir per la iniciativa de joves que havien participat de l’organització d’experiències anteriors com  les “Festes Populars i Reivindicatives de Vilassar” i la “Festa’l Burro”, als quals es van afegir altres membres del teixit associatiu jove i alternatiu  i que es van organitzar de manera assembleària. La Rierada es va Inspirar en experiències veïnes que havien transformat festes que anaven quedant obsoletes, ancorades en models antiquats i poc participatius, a les quals va  aportar un toc inequívocament local.

Entre altres objectius, la Rierada pretenia desmarcar-se de l’enfocament que es donava a la Festa Major i defugir el leit-motiv de la figura dels indians, que els organitzadors consideraven colonialista i anacrònica. Es va fer una proposta que tornés a omplir de cultura popular la vila amb un nou motiu: tres colors que representessin els oficis històrics del poble. I van aparèixer els Mestres d’aixa -taronges-, els Pagesos -verds- i els Pescadors contrabandistes -blaus-. I ja la primera edició va ser un èxit de convocatòria i de valoració per part del poble. La proposta va incorporar vilassarencs i vilassarenques de totes les edats i sectors socials que van engalanar els carrers amb els colors proposats i van participar de les activitats amb entusiasme.

La vida de la Rierada ha estat marcada pel relleu constant dels qui l’organitzaven i ha anat creixent amb un plantejament que ha arribat a cotes que eren impensables al començament.

Han estat moltíssimes les persones joves que han participat de la seva assemblea i es manté gràcies a la seva empenta, esforç i compromís.El poble se la va fer seva des del primer dia i ara un dels reptes que es planteja és el poder programar cultura de tot tipus més enllà de música. 

La Rierada no ho té fàcil: batalla contra un risc majúscul cada Festa Major, perquè l’ajuda que rep és minsa en comparació amb el global del cost d’organitzar-la. Només l’entusiasme dels qui la tiren endavant la fa possible. La pandèmia ho va acabar de posar difícil i l’organització a base reunions telemàtiques i la realització dels actes amb les mesures de seguretat necessàries va representar un handicap dificilíssim de superar. Per això, aquest any, les expectatives i la il·lusió són altíssimes!

Us adjuntem el programa sencer de la Rierada. Hi ha molts actes de nova creació: circ, downhill per als aficionats al skate, el nou sopar de revetlla i la xeringada de Sant Joan. També es repeteixen els ja consolidats navega-com-puguis i el combat de glosa tropical. I tampoc hi faltarà la música, evidentment. Hi haurà 16 concerts repartits pel Patronat, Can Bisa, la Plaça del Círcol i la Platja del Palomares.

La Rierada no dubta a enfrontar-se als aspectes negatius que les concentracions humanes festives comporten a tot arreu. Ho fa amb consciència feminista i per exemple durant aquest any sencer han estat treballat internament arran d’una agressió masclista que va produir-se l’ espai l’any passat. L’objectiu declaren és “arribar a ser un agent actiu que contribueixi a una societat més justa i unes festes majors segures.”

La Rierada és un exemple de festa entusiasta i participada, una iniciativa que posa en contacte la gent del poble i que construeix la millor versió del que és la cultura. És una proposta imprescindible que demana suports més explícits i contundents per part de l’administració perquè no deixi de ser aquesta gran experiència de gaudi col·lectiu que els joves del poble ens regalen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *