Dona de mar

Podeu llegir el poema de Marta Rovira Martínez escrit exprés per a aquest acte en aquest enllaç

Quan s’estava preparant la programació d’actes de Festa Major, a l’Assemblea Feminista de VdM ens vam plantejar si havíem de fer alguna acció o no fer-ne cap, donat que les entitats que hi participen són moltes i el programa és força complet. Finalment, vam considerar que era necessari ser-hi presents, que era important que una xerrada on les dones fóssim protagonistes fos a la programació de la nostra Festa Major perquè, malgrat els esforços d’algunes entitats, les dones continuem infrarepresentades.  

Un considerable factor que afavoreix la violència masclista és la desigualtat entre dones i homes. Aquesta desigualtat, que travessa la vida de la dona, continua en uns nivells realment alts, increïblement alts si pensem que estem cap a mitjans segle XXI. I amb aquesta idea d’anar reduint les desigualtats, les entitats feministes treballem sense descans, sense recursos i molt soles, però amb la resistència que dona l’esperança d’arribar-hi algun dia. Per això, cada vegada que tenim una oportunitat per parlar, per explicar, per denunciar, visibilitzar, o per clamar contra una injustícia, l’aprofitem, és la nostra obligació i quasi l’única opció que ens deixen. 

“La idea principal de l’acte era visibilitzar la dona, però també volíem afegir-hi altres aspectes, com per exemple fer valer la vida col·laborativa com a factor de transformació de les relacions humanes”

Un Dossier Tècnic sobre Dones de Mar que la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible va fer a començaments d’any, sumat al fet que el 25 de juny és el Dia Internacional de la Gent de Mar, i que vivim en un poble amb un gran lligam amb la mar i que, a més, tenim un munt de dones amb moltes coses a dir, va donar com a resultat l’acte “Dona de Mar: navegant cap a la igualtat”. 

La idea principal de l’acte era visibilitzar la dona, però també volíem afegir-hi altres aspectes, com per exemple fer valer la vida col·laborativa com a factor de transformació de les relacions humanes i, per tant, en la disminució de les desigualtats, fer una transferència intergeneracional amb un transvasament en dos sentits, de l’experiència de les més grans i de la força de tot un futur per davant de les més joves, i posar una nota artística perquè la lluita i les vindicacions no són incompatibles amb l’art, ans al contrari, com que tenen un mateix fons transformador, amplien fins a l’infinit els petits avenços que puguem fer. 

Tot això barrejat va ser l’acte Dona de Mar, on van participar entitats com Bricbarca, l’escola Cara al Vent, el Consell d’Infants i sis dones meravelloses que ens van endinsar, amb les seves veus, en la nostra Mediterrània. 

Marta Rovira, gràcies per escriure el poema Dona de Mar, una petita obra d’art feminista, reivindicativa i emocionant amb la qual vam avançar més milles marines que amb molts manifestos i declaracions; Marina Sust, gràcies per transmetre els valors de l’esport i per ser una referència per a les joves del nostre municipi; Mayssae Orudi i Ivet Dalmau, gràcies per la vostra inestimable labor com a conselleres del Consell d’infants i per ajudar a construir un futur més just, tant de bo us veiem a la sala de plens d’aquí a uns anys; Sandra Azón, gràcies per haver-nos donat l’oportunitat d’aprendre de tu la força, la valentia, la humilitat i la superació, tot un llegat per a les que vindran; i Rosario Allué, gràcies per tots els sacrificis que has hagut de fer en un món d’homes on has anat obrint camí a altres dones que ajudaran, com proclamaves a la teva samarreta, a feminitzar la mar.  

Serem dones de mar

i prendrem el timó

Text: Zenaida Serrano – Assemblea feminista

Fotos: Bricbarca i Vilassar Ràdio

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *