Assumpta Rojas, actriu tot terreny

Ens trobem amb Assumpta Rojas, actriu, rondallaire i pintora, que viu a Vilassar de Mar des de fa uns anys. Inicialment la conversa té com a tema principal l’obra que ella mateixa ha escrit, dirigit i interpretat: Hola Federico. Però la conversa creix i acabem parlant d’ella, dels seus orígens, de la seva trajectòria, del món cultural, del teatre, etc. 

I que l’escola no ho ensenya tot, també ho sap perfectament Assumpta Rojas. Ella admet que coneixia un Lorca escapçat, és a dir, el que en dues, tres o quatre hores es pot arribar a explicar a classe. Per sort, les circumstàncies de la vida van fer que li arribés a les mans el llibre García Lorca en Cataluña, d’Antonina Rodrigo. 

Quin Lorca que va descobrir, llavors! Quin enamorament més immediat! Quines ganes d’explicar el que estava descobrint pàgina a pàgina! Vida, personalitat, amistats, obra literària… tot un conjunt d’elements que configuren Lorca i que van motivar a l’Assumpta Rojas a escriure ella mateixa aquesta obra que va titular Hola Federico

Al llarg de la conversa, l’Assumpta Rojas ens explica com va començar la seva relació amb el teatre, com el va deixar durant uns 17 anys per dedicar-se a altres interessos, com les teràpies alternatives, i com el va recuperar amb projectes com aquesta creació pròpia sobre la figura del poeta granadí. 

A Hola Federico, Assumpta Rojas se centra en la relació del poeta amb Catalunya, des de la música i el folklore fins a les amistats amb Dalí o amb Margarida Xirgu. Per això, el projecte ha resultat interessant i ja ha estat presentat a diverses poblacions del territori, com Vilassar de Mar, Barcelona, Manresa o Igualada. Justament, a Manresa, va arribar a omplir 147 localitats de les 150 que tenia disponibles la sala. Un gran èxit!

I també l’ha presentat davant d’una diversitat generacional de públic: no només els adults valoren molt positivament aquesta obra, sinó que també estudiants de batxillerat agraeixen que se’ls expliqui un personatge tan fascinant com Lorca d’una manera tan entretinguda: “Si les classes d’història fossin com això que has fet tu seria tan divertit”, li han arribat a dir. I és que, a l’obra, l’Assumpta Rojas juga amb llenguatges escènics i tècnics diferents. Com a actriu, ella canta, recita, parla, fa body percussion i es deixa envair per l’esperit de Lorca que es manifesta a cada funció. I fins i tot, treu rendiment terapèutic del fet d’actuar, com en l’ocasió en què l’Assumpta va començar l’obra absolutament congestionada i va acabar perfecta.  

Ara bé, l’Assumpta Rojas no només és actriu. També és contacontes i rondallaire, i artista plàstica. Justament com a contacontes, es va formar en el si de la pedagogia Waldorf i la seva manera d’explicar els contes que la va captivar de seguida: sensible, tendra, i amb l’ajuda d’uns titelles de llana que ella mateixa va construir seguint-ne les indicacions. I amb el seu permís, va començar a crear una sèrie d’espectacles que va arribar a participar a una de les edicions del Festival Firobi. 

Com a artista plàstica, treballa el collage i l’exposa de tant en tant a Barcelona.   

L’actriu ens parla en aquesta entrevista de García Lorca i Catalunya.

Text: Montserrat Pons Prats

2 respostes a “Assumpta Rojas, actriu tot terreny

  1. Jo he vist l’obra de Lorca de l’Assumpta i es preciosa, et pernet redescobrir Lorca d”una manera ludica i molt divertida.
    I si parlem dels seus colages, son fantastics i molt ben treballats i amb tot luxe de detalls . En fi que es una gran professional

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.