Les festes del Barato

“La segona Festa Major de Vilassar de Mar”

Les Festes del Barato són un punt de trobada lúdic i alegre, no tan sols pels que hi habiten  sinó també, després de tants anys, per a familiars i amics que ja no viuen al barri o per als vilassarencs que volen passar una estona agradable gaudint del bon ambient de les múltiples activitats que hi tenen lloc.

programa de les Festes del Barato 2022

Són quatre dies, de dijous a diumenge, en què es programen actes per a totes les edats que treuen els veïns a les places i als carrers.

Les Festes es van iniciar el 1953 i inicialment aplegaven els carrers Lluís Jover i Jeroni Marsal, ja que el carrer Manel Roca no existia i es va afegir el 1962. 

Els primers anys, la festa es feia a un espai anomenat “Els banys”, que era la zona verda per damunt dels dos carrers on després, en obrir-se el nou carrer, hi hauria habitatges. Tothom col·laborava a guarnir els carrers i engalanar els espais. El Barato era un barri molt separat del nucli antic. Entre el carrer Colom i el de Lluís Jover hi havia l’escorxador (actual escola Pérez Sala), fàbriques (els “Talons de goma”), camps i terrenys descampats. Malgrat que els dos primers carrers havien estat construïts el 1922, aquesta separació no era tan sols física sinó que hi havia un clar sentiment de distinció entre «els del poble» amb els de les “cases barates”.

Vídeo resum de les Festes del Barato de l’any 1984. Inclou una entrevista als organitzadors d’aquell any.

Les festes, conegudes també en algun moment com «la Serenata» van tenir continuïtat, excepte un petit període d’aturada. Els anys 70 va haver-hi una gran revifada que va impulsar la nova celebració que va arribar a comptar amb un envelat, com s’estilava a l’època, i activitats de tota mena. Alguns encara recorden la celebració de la missa de diumenge al mateix espai que la nit anterior hi havia hagut l’espectacle “picant” de la Regina Dos Santos, una vedette del moment.

Programa de Vilassar Televisió de l’any 1989, amb reportatges de les festes i l’actuació íntegra de Regina Dos Santos.

L’organització recau entre persones voluntàries. En un començament, les festes es finançaven  amb aportacions dels veïns, encara que ja fa anys que una part substancial del pressupost la cobreix l’Ajuntament de Vilassar de Mar. L’organització de les festes és l’única activitat que duu a terme l’Associació de Festes del Barato de Vilassar de Mar que es va reunint al llarg de l’any per anar-les programant.

Les Festes del Barato que inicialment s’associaven només als tres carrers esmentats, el Barato antic, han esdevingut a hores d’ara les de tot el veral i han sortit del barri estricte Ara, per exemple, es programen també activitats a l’antiga plaça Carlos Trias, actualment Plaça del Barato. Són un espai de trobada per a nens, joves i grans en què a banda dels moments de gran sarau on es barregen les edats, el programa està pensat perquè tothom disposi d’una proposta que s’adigui amb els seus gustos i interessos.

Les Festes han tingut moments espectaculars, com quan es va improvisar un tancat i es va fer venir una «vaquilla». L’agosarat i valent que va «saltar al ruedo» va ser en Lázaro Momblant que molts anys va ser un dels organitzadors de les Festes i un participant de moltes batalles com l’impuls del «festival de flamenc» que alguns recordaran encara a pista annexe del pavelló Paco Martín.

Vídeo resum de les Festes del Barato de l’any 1985.

Els organitzadors estan satisfets perquè constaten que hi va havent un relleu en l’organització i consideren que el futur està ben orientat.

En Pere Tomàs ens explica en aquest vídeo les seves vivències de les Festes del Barato

Text: Jos Petit i Martí Casares

Fotos: Martí Casares i Associació de Festes del Barato de Vilassar de Mar

Vídeos: Vilassar Televisió (Digitalització i edició: Jose Pirt)

Agraïm a la Pilar Montero Romero i a en Pere Tomàs Julià, en representació de l’Associació de Festes del Barato de Vilassar de Mar, tota la informació facilitada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.