Una placa a “Can Xinagues”

Memòria vilassarenca al carrer Sant Genís

motiu1
 
m. [LC] [FL] Sobrenom, especialment aquell que passa de pares a fills i que, en general, no és ofensiu, usat sobretot als pobles.
 
malnom
 
m. [LC] [FL] Sobrenom, a vegades de caràcter pejoratiu, que es posa a algú, pres d’alguna qualitat, d’algun defecte, d’algun vici, etc.

Un emotiu acte impulsat per l’Eulàlia i l’Emili Armengol  va fer que diumenge dia 18 de setembre un bon grapat de persones, més d’un centenar, es transportessin a un Vilassar de Mar que encara és viu en el sentiment de molts dels qui el van conèixer o almenys n’ han sentit parlar.

A Vilassar de Mar, com en tants altres pobles, es coneixien les famílies amb un sobrenom o motiu. Fer un memòria d’aquest antic costum i repassar els del carrer Sant Genís va evocar una època ja passada tot aportant una certa dosi de nostàlgia als que van seguir l’esdeveniment.

A l’àvia dels organitzadors l’anomenaven  Riteta Xinagues.  De “Can Xinagues”, aquest és el motiu dels qui vivien i viuen al  número 48 del carrer Sant Genís i d’això n’han volgut deixar constància amb una bella placa de bronze els germans Armengol. A més, l’Emili, reconegut escultor, ha fet una obra singular, d’encaix perfecte amb el sentit i l’esperit del que ella mateixa vol transmetre.

Les intervencions del membres del CEV Alexis Serrano i i Jordi Casanovas aprofundint en els noms i els motius va afegir a la descoberta de la placa aquella solemnitat dels actes importants dels  que se sap tenen darrere el pes del passat , d’un abans que no podem oblidar.

Es va distribuir  entre els assistents una relació dels motius del carrer que podeu trobar en el document següent editat pel CEV:

Text i fotografies: Jos Petit i CEV

2 respostes a “Una placa a “Can Xinagues”

  1. Va ser una iniciativa molt bonica, va fer reviure a molts dels assistents la memòria històrica dels noms alternatius “de can” tal o qual, de com ens referíem a grups familiars.
    Estaria bé que es repetís, i que altres cases posessin també una placa del nom que les ha identificat per a preservar aquest llegat popular.
    Molt bon article!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.