“Evelyn”, un debat sobre la prostitució

Parlar de prostitució sempre és complex, sempre obliga a reflexionar sobre aspectes que es tenen molt integrats, prejudicis i idees preconcebudes amb els quals s’ha conviscut al llarg de milers d’anys.

Això és el que la tarda del 23 de setembre vam fer un grapat de persones en un acte organitzat per l’Assemblea Feminista de Vilassar de Mar i Viladona: parlar sobre prostitució en el marc del Dia internacional contra l’explotació sexual i el tràfic de dones, nenes i nens. El col·loqui va tenir lloc després de veure “Evelyn”, pel·lícula espanyola que denuncia com a una noia peruana li prometen un treball digne però en realitat és portada a un prostíbul on, malgrat la seva rebel·lia i la seva determinació a no caure en la prostitució, la situació opressiva i l’entorn fan que acabi acceptant la seva situació.

Després d’una pel·lícula tan dura cal una estona per situar-te, per reordenar les idees, per aterrar a la teva realitat tan allunyada de la protagonista. Un cop passat aquest impàs les intervencions es van anar succeint al llarg de més de dues hores, signe evident que tothom tenia coses a dir sobre aquest tema. Allà on va haver-hi unanimitat va ser en que l’explotació sexual és intolerable i que els governs i institucions mundials han de fer el possible per eradicar-la.  Una de les assistents va remarcar que aquestes noies abans de ser prostituïdes són víctimes d’un delicte criminal, l’exemple que se’ns va presentar és una violació dels drets humans i atempta contra la dignitat de les dones que són segrestades i conduïdes contra la seva voluntat a un destí no desitjat. 

ens hauríem de preguntar si en una societat evolucionada com la que ens pensem que tenim hi té cabuda una pràctica que continua considerant el cos de la dona com una mercaderia.

Les dones, la majoria molt joves, que estan en aquesta situació reben continues vexacions, són literalment esclaves d’un entramat de gent sense escrúpols que només busquen el guany econòmic, però, ¿hi ha dones que exerceixen la prostitució lliurement, sense cap pressió externa? Segurament si, de fet un sector que es denominen treballadores sexuals critiquen la proposició de llei del Govern espanyol per prohibir el proxenetisme perquè consideren que les perjudica. 

La prostitució ha existit des que el món és món, una opinió possiblement compartida per moltes persones, però ens hauríem de preguntar si en una societat evolucionada com la que ens pensem que tenim hi té cabuda una pràctica que continua considerant el cos de la dona com una mercaderia.

Hi ha una clara relació entre prostitució i classe social. El tant per cent de prostitutes que provenen de classes socials baixes és molt alt, tant les que són captades per les màfies de traficants com les que per sortir de situacions de pobresa opten per aquesta activitat. Segurament fer lleis per anar contra els proxenetes o regular o prohibir deuen tenir una part d’eficàcia, però fer polítiques socials que lluitin contra la segregació i les desigualtats socioeconòmiques són imprescindibles perquè totes les dones, sigui quin sigui el seu entorn social, puguin optar a tenir un projecte de vida digna.  

Va ser un debat ric que no va decebre i en el qual es va evidenciar que ens calen més debats com aquest, més debats que ens posin davant la tessitura de posar-nos en el lloc de persones o situacions que no tenen res a veure amb nosaltres. Només d’aquesta manera podrem entendre una mica millor altres realitats, més debats que aprofundeixen en temàtiques incòmodes, temàtiques que sovint fem veure que no existeixen, debats imprescindibles.

Text: Maria Vinuesa

Fotografies: Antoni Plans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *