El Correllengua a Vilassar de Mar

Que no s’aturi la llengua!

Isidor Marí, sociolingüista i  membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans

Aquest divendres 18 de novembre té lloc el Correllengua a Vilassar de Mar. Si qualsevol altre any les activitats del Correllengua són oportunes per ajudar-nos a centrar l’atenció en la situació sempre encara insatisfactòria del català, enguany cal subratllar que arriben en un moment especialment adequat.

Un canvi demogràfic tan gran, tan ràpid i tan divers reclama de les institucions i de la societat un esforç especial d’inclusió social, cultural i lingüística.

Efectivament, la inquietud pel futur de la llengua ha pujat a nivells màxims, per raons que podem recordar breument: al llarg d’aquest segle XXI s’han produït en la societat dels Països Catalans un conjunt de transformacions lligades al procés de globalització que incideixen clarament sobre la situació sociolingüística. El model de creixement econòmic que segueixen els nostres països ha tingut com a conseqüència l’arribada d’uns tres milions de nous ciutadans de procedències molt diverses, de manera que la població estrangera representa prop del 20% del total (24%  a les Balears). No hi ha dubte que un canvi demogràfic tan gran, tan ràpid i tan divers reclama de les institucions i de la societat un esforç especial d’inclusió social, cultural i lingüística, si volem construir una societat intercultural cohesionada i assegurar el futur de la llengua i la cultura catalanes.  

Paral·lelament, la irrupció de les tecnologies digitals en tots els ordres de la vida ha modificat profundament les formes de relació amb el nostre entorn: bona part del temps que abans dedicàvem a parlar amb les persones del nostre voltant ara és ocupat per intercanvis telemàtics en l’àmbit global, com si visquéssim fora del nostre lloc. Això ofereix oportunitats interessants, sens dubte, però pot portar a un cert desarrelament. Afortunadament, el català guanya terreny en l’entorn digital, i el projecte Aina, que es presenta al Correllengua, n’és una bona mostra. Però cal expandir el català en l’entorn global igual que en l’entorn local.

És lògic que la incertesa sobre el futur de la llengua s’hagi accentuat fins a nivells d’alarma. Tanmateix, cal evitar els missatges fatalistes: el català no està a les portes de l’extinció.

Aquests canvis han arribat en uns anys en què la comunitat lingüística catalana encara no havia consolidat els coneixements i els usos públics del català, i per això és lògic que la incertesa sobre el futur de la llengua s’hagi accentuat fins a nivells d’alarma. Tanmateix, cal evitar els missatges fatalistes: el català no està a les portes de l’extinció, com es diu a voltes; podem superar les dificultats i arribar a un futur lingüístic satisfactori, si conflueix la iniciativa de les institucions amb la mobilització de la societat.

Precisament el Govern i el Parlament de Catalunya han activat, davant d’aquesta situació, un ampli procés participatiu que ha recollit milers de propostes de tots els sectors socials, que culminaran l’any que ve en un Pacte Nacional per la Llengua en què Govern i Parlament establiran les línies futures de política lingüística. Un informe preliminar –Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana—oferia les línies de reflexió per al debat.

Els obstacles i les dificultats no són petits, però podem conjuntar els esforços i superar-los. La coordinació entre les institucions dels nostres països, per exemple, és indispensable per donar efectivitat pràctica a l’espai comunicatiu, cultural i econòmic  d’una comunitat de més de 10 milions de parlants, superior o semblant a la població d’alguns estats europeus. La celebració del centenari de Joan Fuster ens recorda les dimensions dels Països Catalans.

I entre tots podem qüestionar i superar la injusta subordinació del català a l’Estat espanyol i la Unió Europea: o és l’Estat mateix que ens indica que la igualtat només serà possible amb la independència?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *