Territori, paisatge i cultura a Catalunya

Conferència de Joaquim Nadal i Farreras

Amb una assistència considerable (al voltant de les 120 persones a la sala, més els que la van seguir en streaming), va tenir lloc dimarts dia 8 de novembre la conferència de Joaquim Nadal, actual Conseller d’Universitats i Recerca de la Generalitat. Com ens va recordar Sep Labarta en la presentació, Nadal també va ser durant set anys (2003-2010) Conseller de Política Territorial i Obres Públiques, a més de 23 anys alcalde de Girona, Diputat al Parlament de Catalunya i altres càrrecs polítics. És Doctor en Història i catedràtic universitari, així com autor d’una quantitat important de llibres, el darrer dels quals ha sortit enguany : “L’exposició de París (1937)”.

Després de recordar els lligams d’amistat amb persones del nostre poble, va entrar en el tema que li havíem demanat. I ho va fer, com és habitual en ell, amb claredat diria que didàctica, posant exemples que ens resulten familiars: va fer referència al paisatge pirinenc, a aquells aspectes que considerem culturalment genuïns, “nostres” (com el romànic i el gòtic), però que si és així és per raons històriques, potser han esborrat físicament d’altres elements que eren més comuns i que ara no ens ho semblen. Com que el territori evoluciona amb l’activitat humana, el paisatge que veiem ara sovint no es correspon amb el que era antigament. Hi ha hagut terrenys erms i camps de conreu, s’hi ha edificat i derruït, tallat i replantat boscos, han aparegut i desaparegut nuclis de població… 

El concepte “paisatge”, ens va dir, és relativament modern. La seva bellesa no era una cosa que tinguessin en compte els nostres avantpassats, per als quals el territori era font de recursos i, per tant, de supervivència.

No va defugir algun tema difícil, com ara la gentrificació (aquesta substitució de la població, habitualment al centre de les nostres ciutats, deguda a l’encariment del sòl) o l’aparició del fenomen dels lloguers turístics. 

Val a dir que la conferència es va fer curta i que vam sortir-ne satisfets, com prova la valoració que ens van lliurar 75 dels 120 assistents presencials : un 97% va qualificar la conferència de molt interessant (76%) o interessant (21%), i un 98% va considerar-ne el contingut excel·lent (79%) o bo (19%). 

Per això, goso recomanar a aquelles persones que no van poder-hi assistir que recuperin la conferència a la pàgina web de l’Aula. Resumir tot el que va dir Joaquim Nadal, realment interessantíssim segons la meva opinió personal, resulta impossible en un espai limitat. I va valdre realment la pena.

Text: Carla Pi

Fotos: Antoni Plans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *